FIA beperkt gebruik boordradio definitief

Autosportfederatie FIA gaat definitief het gebruik van de boordradio beperken. De nieuwe regel is vanaf de Grand Prix van Singapore van kracht. Hiermee wil de organisatie ervoor zorgen dat de coureurs meer zelf moeten gaan racen zonder coaching vanaf de pitmuur.

De beslissing volgt na een aanzienlijke toename in radioverkeer door de introductie van de v6-turbomotor, de brandstofbeperkingen en de grotere nadruk op het sparen van banden.

De FIA heeft een nieuwe richtlijn aangenomen waarin het gebruik van de radio grotendeels aan banden wordt gelegd. Ook werden de coureurs nogmaals gewezen op artikel 20.1 van de sportreglementen waarin staat dat de coureur de wagen zelf moet besturen zonder hulpmiddelen.

De autosportfederatie heeft laten weten dat de gesprekken tussen de coureur en de mensen aan de pitmuur niet meer over de prestatie van de coureur of de wagen mogen gaan. Daarnaast werd artikel 8.5.2 van het technisch reglement aangestipt waarin staat dat telemetrie vanuit de pit naar de wagen verboden is.

De nieuwe regel geldt voor alle racesessies tijdens een Grand Prix-weekend. Onder de nieuwe regel valt ook het waarschuwen van de coureur over het brandstofverbruik of de conditie van de banden. Het is nog wel toegestaan om de coureur te informeren over het verkeer op de baan en het moment waarop ze een pitstop moeten maken. Ook mogen er nog steeds teamorders uitgedeeld worden via de radio.