Tomatengevecht kleurt Dam rood

Zo'n tweeduizend tomatengooiers hebben de Dam in Amsterdam zondagmiddag een rode gloed gegeven. De deelnemers gingen helemaal los met tienduizenden tomaten. De gemeente had toestemming gegeven voor een uurtje groentepret.

Deelname aan het uitverkochte feestje kostte vijftien euro. Veel deelnemers droegen uit bescherming een bril. De tomatenarena voor het Paleis op de Dam was met hekken afgezet.

De organisatoren van het Tomatofest willen telers steunen die omzet missen door de Russische boycot. De vier Amsterdamse ondernemers hadden voor consumptie afgekeurde tomaten gereserveerd voor een prijs die voor de boycot voor goede tomaten werd betaald. De tomatenpulp wordt na het gevecht verzameld en met een biovergister omgezet in groene energie. De resten worden gebruikt voor organische bemesting.

Amsterdam heeft getest wat het effect is van tomaten op de keien op de Dam. De stenen bleken eenvoudig schoon te krijgen en de sappen in de tomaten blijken een reinigende werking te hebben. Het idee is afgekeken van La Tomatina, een grootschalig tomatengevecht dat jaarlijks in augustus wordt georganiseerd in het Spaanse Buñol.