Veel onrust in gevangenis Sint-Maarten

De situatie in de Point Blanche-gevangenis op Sint-Maarten is al enkele dagen onrustig, zo werd zondag duidelijk. Aanleiding is een verijdelde moordaanslag op een gevangene afgelopen donderdag en een daarop volgende grondige doorzoekingen van de cellen. Directeur Edward Rohan is vrijdag per brief met de dood bedreigd.

Donderdag probeerde een gevangene iemand dood te schieten met een naar binnen gesmokkeld vuurwapen. Toen dat mislukte werd de vermeende dader zwaar mishandeld. Bij twee grondige doorzoekingen van de cellen werden daarna meer vuurwapens, kap- en andere messen, telefoons en een vrouwenonderbroek gevonden, schrijven lokale media. Over de dreigbrief aan Rohan is verder geen informatie naar buiten gebracht.

De moordaanslag was gericht tegen een Curaçaose gevangene die is verbonden aan de zogenoemde No Limit Soldiers-bende uit Curaçao. Leden daarvan zijn betrokken geweest bij de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels vorig jaar. De aanslag wordt gezien als onderdeel van een langer durende bende-oorlog.

Een groot probleem in de Pointe Blanche-gevangenis is het hoge aantal ziekmeldingen van het personeel. Justitie-minister Dennis Richardson zegt dat de gevangenis daardoor maar op de helft van haar capaciteit draait. De politie op Sint-Maarten heeft volgens hem meer geld nodig om het werk goed te kunnen doen.

Veel onrust in gevangenis Sint-Maarten
Veel onrust in gevangenis Sint-Maarten (Foto: ANP)