HRW: onderzoek luchtaanval op vluchtelingen Irak

De Iraakse regering moet onverwijld een onderzoek instellen naar het bloedige bombardement op een school vol vluchtelingen in de buurt van Tikrit. Dat vindt Human Rights Watch (HRW).

De luchtaanval kostte 31 burgers, onder wie 24 kinderen, het leven. Nog eens 41 mensen raakten gewond, schreef de mensenrechtenorganisatie zondag. Drie ooggetuigen zouden HRW hebben toevertrouwd dat er op het moment van het bombardement geen strijders of militair materieel van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in of rond het schoolgebouw waren.

De gewraakte aanval vond plaats op 1 september. Het doelwit was de beroepsopleiding voor nijverheid van Al-Alam, een plaats op een kilometer of achttien ten noordoosten van Tikrit. De voornamelijk soennitische streek is in handen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De vluchtelingen waren voor de opmars van IS van Tikrit uitgeweken naar Al-Alam, maar waren daar ingehaald door de oprukkende moslimextremisten.

De regering in Bagdad houdt vol dat de piloot die de aanval op de school opende een auto op de korrel had die volgens het leger IS-strijders vervoerde. De auto zou vol springstof vlak langs het schoolgebouw hebben gereden. Toen de piloot het voertuig raakte ontplofte dat volgens Bagdad met veel geweld, waardoor ook de school zou zijn verwoest.