Jazzpianist Joe Sample (75) overleden

Jazzpianist Joe Sample is vrijdag in zijn woonplaats Houston overleden. Hij was een van de oprichters van de Jazz Crusaders en een pionier in de elektronische jazz-funk. Sample stierf in het ziekenhuis na complicaties als gevolg van longkanker, liet zijn manager Patrick Rains weten. Hij werd 75 jaar oud.

Rains noemde Sample 'een van de leidende figuren in de overgang van akoestische naar elektronische jazzmuziek in de jaren zestig en zeventig'. De Jazz Crusaders, later The Crusaders, scoorden hits als Street Life en One Day I'll Fly Away, beiden gezongen door Randy Crawford. Enkele jaren daarvoor was de band de openingsact tijdens de tournee van The Rolling Stones.

Veel van Samples nummers werden ook, hoe kon het ook anders, gesampled door musici, met name uit de hiphop. Zo gebruikte Tupac Shakur zijn nummer In All My Wildest Dreams voor zijn hit Dear Mama.

Jazz Crusaders bestond uit Sample en jeugdvrienden Wilton Felder, saxofonist-bassist, en drummer Stix Hooper. Daar kwam later Sample's studiegenoot trombonist Wayne Henderson bij. "We waren toch vooral rebellen", zei Sample in 2003 in het tijdschrift Jazz Times. "Als iedereen een bepaalde kant op ging, sloegen wij juist een andere weg in. The Crusaders is de enige band waar ik graag deel van heb uitgemaakt. Naarmate ik ouder werd, besefte ik dat niemand speelde als zij."

Samples laatste album Live, met onder anderen zijn zoon Nicklass op bas, verscheen in 2012.