Opgegraven E.T.-spellen naar eBay

In de jaren tachtig kwam de game E.T. the Extra-Terrestrial uit, een game die door velen wordt beschouwd als het slechtste spel ooit. Een bedrijf besloot duizenden exemplaren te begraven in de woestijn bij New Mexico. De games werden opgegraven voor een documentaire en worden nu geveild op eBay.

Zo'n 1300 exemplaren van de game zijn nu nog in handen van de Tularosa Basin Historical Society. Ze zijn opgeslagen in het New Mexico Museum of Space History. Het is de bedoeling dat 800 games verkocht worden. De verkoop begint over twee weken en de veilingen gaan door tot de kerst.

De stad Alamogordo wil graag een aantal exemplaren als aandenken houden. De rest wordt gedoneerd aan musea over de hele wereld. Het videogamemuseum van Rome heeft aangegeven interesse te hebben.

Joe Lewandowski was de opzichter voor het opgraven van de cartridges. Hij speelt zelf geen games, maar vond het erg speciaal: "Het was een begin, een einde, en een nieuw begin voor de gamesindustrie toen we deze games vonden," vertelde hij aan Reuters. "Maar voor mij was het een zoektocht naar een schat."

Er werd lang gedacht dat de begraven E.T.-cartridges een mythe waren. Deze mythe was de inspiratie voor Microsofts Xbox Entertainment Studios om een documentaire te maken. Het team wilde eindelijk ontdekken of de spellen écht begraven waren, waarom en door wie. Het lijkt erop dat de game nu dan eindelijk geld op gaat leveren.

Volgens de geruchten had Atari in totaal vijf miljoen onverkochte exemplaren, dus mogelijk liggen er nog miljoenen cartridges onder het zand.