'Koopgolf Nederlands vastgoed in 2015'

De Nederlandse vastgoedmarkt groeit met veertien procent naar ongeveer 41,9 miljard euro eind 2015. Dat verwacht vastgoedadviseur JLL. Tussen nu en 2030 groeit het aantal beschikbare koopwoningen bovendien door de uitstroom van babyboomers, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De verwachting van JLL is op basis van onderzoek onder twintig nationale en veertien internationale respondenten. De adviseur meldt dat beleggers bereid zijn meer risico te nemen. Woningen en kantoren zijn het populairst.

De nieuwe investeringen liggen dit jaar tussen de 7 en 7,5 miljard euro. Dat is veertig procent meer dan vorig jaar, toen het bedrag rond de vijf miljard euro lag. De eerste helft van dit jaar kende 4,1 miljard euro aan investeringen, wat neerkomt op een groei van 117 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Directeur beleggingen bij JLL Dré van Leeuwen noemt de lage vastgoedprijzen als de belangrijkste reden voor de groei. Ook de 'hoge mate van transparantie' en de 'stabiliteit in combinatie met de positieve economische vooruitzichten' zijn volgens Van Leeuwen belangrijk.

JLL stelt dat binnenlandse beleggers vooral kiezen voor woningen en buitenlandse beleggers voor kantoren. De helft van de kantoorinvesteringen kennen volgens JLL een hoger risico. Hieruit leidt JLL af dat beleggers er vertrouwen in hebben dat de kantoormarkt de komende jaren herstelt.

De vastgoedmarkt werd hard geraakt door de economische crisis van 2008, maar sinds vorig jaar schrijft de markt weer zwarte cijfers. Vastgoedadviseur JLL deed voor de 23e keer onderzoek naar het beleggingsbeleid van nationale en internationale beleggers in kantoren, winkels, woningen en bedrijfsruimten.

Babyboomers
De uitstroom van babyboomers (geboren tussen 1945 en 1960) levert volgens het PBL momenteel circa 30.000 beschikbare woningen per jaar op, aldus Het Parool. Dat loopt over 15 jaar op tot 50.000 per jaar. In diezelfde periode wordt een daling van het aantal jonge gezinnen verwacht. Onder meer om die reden wil het PBL enig optimisme omtrent het huidige woningmarktherstel temperen. De markt zou immers richting overschot kunnen bewegen. "Wees daarom voorzichtig met bouwen", aldus een woensdag verschenen rapport.