OM denkt daders crash MH17 te kunnen vinden

Het Openbaar Ministerie sluit zeker niet uit dat personen die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van vlucht MH17 boven Oekraïne kunnen worden geïdentificeerd. Het onderzoek gaat wel lang duren. Dat meldt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke vrijdag op een persconferentie.

Volgens Westerbeke krijgt het scenario dat het vliegtuig is neergeschoten nu de meeste aandacht. Direct na de ramp is begonnen met het onderzoek, aldus de hoofdofficier.

Westerbeke waarschuwt dat het onderzoek in een land dat van conflict in conflict valt moeilijk zal zijn en lang zal duren. Hij vergelijkt het onderzoek met dat na de Lockerbie-aanslag in 1988. Dat onderzoek duurde drie jaar. De hoop is wel dat het nu sneller gaat.

Een deel van het onderzoek richt zich op 25 metalen objecten die zijn gevonden in de lichamen van de slachtoffers en in wrakstukken. Ook onderzoekt de politie ruim 350 miljoen webpagina's, duizenden foto's en honderden filmpjes op mogelijk bewijsmateriaal.

Vlucht 17 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli neer in het zuidoosten van Oekraïne, dat in handen is van pro-Russische rebellen. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Dinsdag publiceerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid het eerste rapport over de vliegramp. Hieruit bleek dat het vliegtuig werd doorboord door een groot aantal objecten.