Russen knijpen gas Polen, Slowakije en Oostenrijk af

Oostenrijk krijgt sinds donderdag vijftien procent minder gas uit Rusland geleverd. Eerder al meldden Polen en Slowakije lagere gasleveringen dan normaal. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt vrijdag. Of de geknepen gaskraan technische of politieke oorzaken heeft, is niet duidelijk.

Polen kreeg woensdag al 24 procent minder gas geleverd. De Russische gasleverancier Gazprom deed die claims toen af als 'vals'. Volgens de Poolse beheerder PGNiG lagen de gasleveranties donderdag 45 procent lager. Slowakije zou tien procent minder gas uit Rusland krijgen.

Volgens de Oostenrijkse gasbeheerder E-Control is een mogelijke oorzaak dat Rusland zijn voorraad aan het aanvullen is, en daarom minder gas beschikbaar heeft voor export. Rusland levert het gas echter via Oekraïne en Wit-Rusland. Het kan volgens het Handelsblatt daarom ook zijn dat Rusland wil voorkomen dat Oekraïne zijn hand weet te leggen op het Russische gas. Oekraïne krijgt sinds juni geen gas meer van Rusland, omdat de landen het niet eens werden over de te betalen prijs.