GroenLinks wil invoering zorgwet uitstellen

De invoering van de Wet langdurige zorg (Wlz), die de zorg moet regelen voor ouderen en gehandicapten die 24 uur per dag zorg nodig hebben, moet een jaar worden uitgesteld. Dat heeft GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver woensdag voorgesteld in de Tweede Kamer.

"Zorgkantoren zijn er niet klaar voor. Er is al veel onrust door de manier waarop de decentralisaties nu uit dreigen te pakken", zei Klaver. "Daarom heb ik een amendement ingediend om de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel uit te stellen naar 1 januari 2016."

Het Kamerlid wees onder meer op een brandbrief van Zorgverzekeraars Nederland van dinsdag, waarin ook werd gepleit voor uitstel. De belangenorganisatie maakt zich zorgen over een zorgvuldige invoering van de wet.

De Tweede Kamer buigt zich woensdag en donderdag over de invoering van de Wlz, het sluitstuk van de grootschalige hervormingen in de zorg. De wet vervangt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Uitgangspunt is mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen, waardoor kosten kunnen worden bespaard.