Poetin: Rusland heeft nieuwe wapens nodig

Rusland is niet van plan een nieuwe wapenwedloop in te zetten, maar zal er alles aan doen om bedreigingen van zijn veiligheid af te wenden. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag gezegd.

Poetin sprak op een bijeenkomst over het moderniseren van wapensystemen. Volgens de president moet Rusland zich richten op de ontwikkeling van nieuwe strategische kernwapens, verdediging van de ruimte en conventionele precisiewapens.

Mogelijke bedreigingen voor de Russische nationale veiligheid moeten uitvoerig worden geanalyseerd en voor elke bedreiging moet een 'adequaat antwoord' worden geformuleerd. Poetin voegde daar wel aan toe dat Rusland zijn uitgaven voor defensie niet moet verhogen tot boven de economische mogelijkheden van het land.

De betrekkingen tussen Rusland en het Westen hebben een dieptepunt bereikt. Sinds de Koude Oorlog zijn de verhoudingen niet zo bekoeld geweest. Aanleiding is de crisis in Oekraïne. Vorige week werd op een NAVO-top besloten tot de oprichting van een flitsmacht die Oost-Europa moet beschermen tegen Moskou. Poetin zei toen dat het Westen de crisis in Oekraïne misbruikt om de NAVO te 'reanimeren'.