Benno L. daagt staat om enkelband

Benno L. wil af zijn enkelband. Ook wil hij in Duitsland een huis en werk zoeken. Dat eist de veroordeelde pedoseksueel volgende week donderdag in een kort geding tegen de Staat, zo meldt de rechtbank Den Haag woensdag.

Ook wil L. af van de beperkingen die volgens hem de resocialisatie belemmeren. Zo wil hij weer in gesprek kunnen met minderjarigen bij hem thuis of elders in zijn woonplaats Leiden. Bovendien wil hij dat het gebied waar hij niet mag komen wordt ingeperkt tot tien kilometer van het centrum van Den Bosch, waar zijn slachtoffers wonen. Nu mag L. in twaalf gemeenten niet komen.

De pedoseksueel eist ook tienduizend euro tegemoetkoming omdat hij zijn 'leefgenot ontnomen' voelt worden. De burgemeester van Leiden heeft volgens zijn advocaat bedongen dat L. voortdurend wordt begeleid door vrijwilligers. Ook zou hem geld zijn aangeboden om bij Koningsdag Leiden te verlaten. "Van resocialisatie komt zo niets", aldus de advocaat.

Zwemleraar Benno L. werd in 2011 tot zes jaar cel veroordeeld wegens ontucht. Er ontstond grote ophef toen in februari bleek dat hij in Leiden kwam wonen. L. heeft een contactverbod met de slachtoffers. Deze beslissing respecteert hij volgens zijn advocaat.