Rusland en IsraŽl moeten vrezen voor EK 2020

De kans dat er tijdens het EK van 2020 wedstrijden worden gespeeld in Rusland en Israël lijkt flink te zijn geslonken. De UEFA heeft in een rapport zorgen geuit over de politiek instabiele situatie in beide landen. Deze wordt als complex omschreven. Volgende week vrijdag maakt de UEFA bekend welke dertien landen het EK in 2020 mogen organiseren.

Israël hoopt over zes jaar wedstrijden naar Jeruzalem te halen, de Russen schoven Sint-Petersburg naar voren als mogelijke speelstad. In totaal zijn er twaalf landen die elk drie groepswedstrijden en een achtste of kwartfinale mogen organiseren, Duitsland en Engeland zijn de enige kandidaten voor de halve finales en de finale.

In totaal zijn er negentien landen die zich hebben aangemeld. Amsterdam is de Nederlandse kandidaatsstad. Het EK wordt in meerdere landen gehouden omdat de Europese Unie in 2020 zestig jaar bestaat.

In Israël werd de start van de competitie onlangs al uitgesteld, als gevolg van de beschietingen in en rond Gaza. Rusland, de gastheer van het WK van 2018, ligt onder vuur wegens betrokkenheid bij de crisis in Oekraïne. FIFA-baas Sepp Blatter liet deze maand nog weten dat Rusland wat hem betreft niet hoeft te vrezen dat het de organisatie van het WK kwijt zal raken.