'Goede gevoel na WK compleet weg'

Bondscoach Guus Hiddink beleeft een dramatische start in zijn tweede periode bij Oranje. De binnen- en buitenlandse media zijn niet mild voor het Nederlands elftal.

Oranje verloor ook de tweede interland na het succesvolle WK in Brazilië. Na Italië (2-0) bleek ook Tsjechië te sterk voor het team van Hiddink. Het Algemeen Dagblad ziet dat de euforie van deze zomer snel verdwijnt. 'Janmaat verstiert rentree Hiddink' en 'Een avond vol chaos en vertwijfeling', kopt het dagblad. 'Het goede gevoel van het Nederlands elftal na het WK is in recordtijd al compleet verdwenen.'

De Volkskrant merkt ook een groot verschil met het Oranje onder Louis van Gaal. 'Een van de meest genante wedstrijden in tijden. Jongens die tijdens het WK nog met de borst vooruit liepen, opgepompt als ze waren door de koning van het zelfvertrouwen Van Gaal, zijn in twee maanden verworden tot angstige mannetjes die in balletjes breed hun vervulling zien.'

De Telegraaf houdt het kort: 'Au! 2-1' en 'Afgang in Praag'. Hiddink krijgt de nodige kritiek in het dagblad. De bondscoach begon met een 5-3-2 opstelling, maar besloot al in de eerste helft aanvaller Luciano Narsingh in te brengen voor verdediger Joël Veltman. Daarna switchte Oranje naar een 4-3-3 systeen.

In Tsjechische ochtendbladen klinkt lofzang voor de ploeg van bondscoach Pavel Vrba. Andere buitenlandse media spreken over de afgang van Oranje: 'Tsjechië schokt Nederland', 'Is dit de nummer drie van de wereld?', 'Nederland verliest na enorme blunder', 'Geen schuilplaats voor Hiddink' en 'Een sprookjesachtig einde'.