'Voormalig spionnenchef Georgië in Nederlandse cel'

De voormalig directeur van de Georgische geheime dienst CSD zit al drie maanden vast in het huis van bewaring in Zoetermeer. Het gaat om Giorgi Dgebuadze, een vertrouweling van de omstreden ex-president Michail Saakasjvili, schrijft De Telegraaf woensdag.

Dgebuadze doorliep volgens de krant in Nederland de asielprocedure toen hij op 19 juni in Den Haag van zijn bed werd gelicht. In Georgië wordt hij namelijk verdacht van foltering en moord op drie gevangenen. Dat zou in 2006 en 2011 zijn gebeurd. Nederland wil de directeur uitleveren, maar zijn advocaat Geert-Jan Knoops probeert dat volgende maand bij de rechtbank in Den Haag te voorkomen.

Dgebuadze ontvluchtte zijn land nadat de politieke geestverwanten van Saakasjvili in 2012 een verkiezingsnederlaag leden. De directeur vreesde het bewind van de nieuwe premier Bidzina Ivanisjvili.

Ook naar Saakasjvili loopt in Georgië sinds juli een strafrechtelijk onderzoek. Hij zou in 2007 als president een demonstratie ten onrechte uiteen hebben gejaagd, een televisiezender hebben overgenomen en de bezittingen van een zakenman hebben onteigend. Hij vertrok kort na het einde van zijn tweede en laatste ambtstermijn als president, in november, uit Georgië en ging toen aan het werk in de Verenigde Staten.