Kamer wil levenslange proeftijd mogelijk maken

Gevaarlijke criminelen moeten een levenslange proeftijd opgelegd kunnen krijgen. Een Kamermeerderheid en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zijn voor een idee van het CDA om reclassering de mogelijkheid te geven iemand de rest van zijn leven in de gaten te houden, schrijft het AD woensdag.

Een opgelegde proeftijd kan momenteel één keer worden verlengd met twee jaar. De Kamer en Teeven willen dat een proeftijd straks iedere twee jaar kan worden verlengd. Een proeftijd zou dan eeuwig kunnen duren. Dat zou in sommige gevallen nodig zijn bij bijvoorbeeld zedendelinquenten en zware geweldplegers.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg erkent in de krant dat het een vergaande maatregel is. "Maar het gaat dan ook om de gevaarlijkste mensen. De rechter zal dit niet zomaar opleggen, alleen als er serieuze risico's zijn voor de samenleving." Het initiatief wordt volgens het AD gesteund door coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartij PVV.

Het plan van het CDA is een aanpassing van plannen die Teeven al had om iemand levenslang toezicht op te kunnen leggen. Dat toezicht moet echter voor de celstraf al worden opgelegd en zou dus niet meer kunnen gelden voor zware criminelen die nu al in de cel zitten en de komende jaren vrij komen. Door eeuwige verlenging van de proeftijd mogelijk te maken wordt het mogelijk hen alsnog in de gaten te blijven houden. De plannen worden donderdag besproken.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers reageert in de krant sceptisch op de plannen. "De meeste delicten vinden ad hoc plaats. Mensen denken echt niet: Dit doe ik niet, want ik zit in mijn proeftijd."

Tijdens een proeftijd, die ingaat nadat iemand zijn eventuele straf heeft uitgezeten, kunnen extra voorwaarden gelden waar een crimineel zich aan moet houden. Als hij zich niet aan die voorwaarden houdt, kan een voorwaardelijke straf die is opgelegd ten uitvoer worden gebracht. Volkert van der G. is een bekend voorbeeld van iemand die voorwaardelijk vrij is. In zijn voorwaarden staat onder meer dat hij zich niet in bepaalde plaatsen mag tonen en geen contact mag hebben met de media.