Bijna 300 doden bij watergeweld India en Pakistan

Aardverschuivingen en overstromingen hebben de afgelopen dagen aan bijna driehonderd mensen in het noorden van India en Pakistan het leven gekost. Dat hebben regeringsfunctionarissen zondag gezegd. Het watergeweld werd veroorzaakt door dagenlange zware moessonregens.

In de Indiase regio Kashmir stierven zeker honderdtwintig mensen door de ergste overstromingen in meer dan een halve eeuw tijd. Hele dorpen kwamen onder water te staan of werden bij aardverschuivingen bedolven onder dikke lagen modder. In sommige buurten staat het water wel vier meter hoog.

In buurland Pakistan kwamen zeker honderdzestig om en zijn inmiddels duizenden woningen ingestort. In beide landen worden boten en helikopters ingezet om tienduizenden mensen te redden die gestrand zijn in hun huizen. Duizenden politieagenten zijn actief bij reddingsoperaties.

De regen hield zondag eindelijk op. Diezelfde dag overzag de Indiase premier Narendra Modi de getroffen gebieden vanuit een helikopter. Hij zegde staatssteun toe om de verwoeste dorpen weer op te bouwen.