'Finland wil bij Rusland horen'

De EU-lidstaat Finland wil bij Rusland gaan horen. Dat beweert in elk geval het Russische propagandakanaal The Russian Times zaterdag. 

De Russen stellen dat 'steeds meer Finnen naar een intieme relatie met Rusland, ingegratie en uiteindelijk opname in de Russische Federatie' zouden hunkeren. The Russian Times citeert enkele Finnen die daartoe zouden hebben opgeroepen.

Finnen in de reacties onder het artikel ontkennen dat zij ook maar iets met Rusland te maken zouden willen hebben. Ook de geciteerde landgenoten 'worden in Finland totaal niet serieus genomen'.

De kans dat het artikel géén schaamteloze Russische propaganda is, is vanzelfsprekend bijzonder klein. Finland en Rusland bevochten elkaar liefst drie keer in de afgelopen eeuw.

Rusland wilde daarbij stukken Finland innemen (hetgeen hen deels lukte) terwijl de Finnen onafhankelijk van de Russen wilden worden en blijven (hetgeen lukte). In de oorlogen vielen ruim 93.000 Finse en rond de 420.000 Russische doden.

Update 16.01 uur
In het kader van de nodige context ging FOK.nl even op onderzoek uit. Het blijkt dat Poetin al eerder heeft gezegd Finland 'terug te willen veroveren'. Dat meldde The Independent in maart bij monde van één van Poetins voormalige adviseurs.

Na Oekraïne zou Poetin ook Finland, Wit-Rusland, Estland, Letland en Litouwen terug willen brengen onder Russisch bewind. Poetin zou de plannen 'historische rechtvaardigheid' hebben genoemd. De adviseur stelde: "Poetin is van mening dat hij wat hem en zijn voorgangers toebehoort, beschermt."