140 Jihadstrijders van Nederland naar SyriŽ gereisd

Bij de AIVD zijn honderdveertig jihadstrijders bekend die vanuit Nederland naar Syrië zijn gereisd. Het gaat om cijfers tot en met 1 september. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zondag gezegd in het tv-programma WNL op Zondag. Mogelijk vertrokken er 'nog veel meer'.

Dertig van de jihadstrijders zijn inmiddels teruggekeerd en vijftien zijn gesneuveld. Plasterk benadrukte in het programma dat jihadisten 'potentieel gevaarlijk zijn', omdat 'de drempel voor wat normaal is, bij terugkeer omlaag kan gaan'.

Tot nu toe stond het aantal Nederlandse jihadstrijders die naar Syrië waren vertrokken op honderddertig. Plasterk laat weten dat de inlichtingendiensten 'doen wat we redelijkerwijs kunnen en moeten doen'.

Plasterk sluit zich aan bij burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) dat jihadstrijders verraad plegen. "Ze verraden eigenlijk alles waar ze voor staan", zei hij. "Ons land staat voor een open samenleving, dat ontkennen zijn." Aboutaleb schreef zaterdag een opiniestuk met wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam).