Motorcoureur Van der Mark pakt historische wereldtitel

Motorcoureur Michael van der Mark heeft op het circuit van Jerez de la Frontera voor een historische prestatie gezorgd. De 21-jarige Nederlander pakte de wereldtitel in de Supersport-klasse, met nog twee races te gaan in het seizoen.

Nederland heeft veertig jaar lang geen wereldkampioen in het wegracen gehad: In 1974 pakte Henk van Kessel de titel in de 50cc. Naast Van Kessel won verder alleen Jan de Vries - in 1971 en 1973 - een wereldtitel op de weg, tot zondag. 

In een zinderende slotfase moest Honda-coureur Van der Mark afrekenen met zijn enige overgebleven concurrent, de Fransman Jules Cluzel. Ook Florian Marino, de nummer drie in het WK, mengde zich in de strijd, waar het er bijzonder hard aan toe ging. 

Van der Mark lag enkele ronden voor het einde op kop, maar werd door beide Fransmannen ingehaald. Niet veel later kon hij Cluzel terugpakken, maar weer leek de Nederlander zich gewonnen te moeten geven. Tot de slotronde: Cluzel probeerde de leiding over te nemen, ging wijd en smakte tegen het asfalt.

Daardoor was definitief zeker dat Van der Mark de wereldtitel zou pakken: Met 25 punten voor een overwinning was het gat tussen Van der Mark en Cluzel, 53 punten, niet meer te overbruggen. De jonge Nederlander sloeg gelijk een gat met de concurrentie en pakte en passant ook de winst in de race.

Van der Mark domineerde het hele seizoen al. De race in Jerez was de negende van 2014 en betekende de vijfde overwinning voor de Nederlander. In drie andere races werd hij tweede, terwijl hij bij de openingswedstrijd in Australië de finish niet haalde.

Van der Mark is de eerste Nederlandse wereldkampioen op de weg in veertig jaar (Foto: Getty)