Porosjenko optimistisch over bestand met rebellen

De Oekraïense president is 'voorzichtig optimistisch' over het bereiken van een wapenstilstand met de separatisten. Dat zei hij donderdag in een toespraak op de NAVO-top in Wales. Vrijdag wordt in Wit-Rusland door Oekraïne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) overlegd over een oplossing voor het conflict in Oekraïne.

Porosjenko zei klaar te zijn een staakt-het-vuren te bevelen als in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een akkoord wordt bereikt. "Oekraïne vecht voor vrede", zei de president. "Het is Oekraïne dat iedere dag opnieuw de hoogste prijs betaalt met het verlies van militairen en onschuldige burgers." Porosjenko zei alles te doen om 'de oorlog te beëindigen'.

Tegen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei Porosjenko dat slechts twee dingen nodig zijn om vrede en stabiliteit in Oekraïne te bewerkstelligen. "Ten eerste moet Rusland zijn troepen terugtrekken. Ten tweede moet de grens dicht worden gegooid." Als dit eenmaal is gelukt, is een 'vredesoplossing' volgens Porosjenko nog slechts een kwestie van dagen.

Voordat hij naar Wales reisde sprak Porosjenko met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Beide staatshoofden zeiden optimistisch te zijn dat een overeenkomst kon worden bereikt. Eerdere besprekingen in Wit-Rusland leidden niet tot vooruitgang.

Op de top veroordeelde de NAVO opnieuw de Russische agressie in Oekraïne. De organisatie riep Rusland op zijn steun aan de separatisten in Oost-Oekraïne te staken, de annexatie van de Krim ongedaan te maken en zijn militairen terug te trekken uit Oekraïne. Een anonieme NAVO-medewerker zei donderdag dat Rusland met 'duizenden' militairen in Oekraïne tegen het regeringsleger vecht.

Ook zegde de NAVO een steunpakket van vijftien miljoen euro toe aan het Oekraïense leger. In totaal moeten er vier fondsen komen die de krijgsmacht gaan verbeteren. Nederland gaat samen met Polen helpen bij het verbeteren van de logistiek en de aanschaf van materieel.

De tweedaagse top duurt tot en met vrijdag. Naast het conflict in Oekraïne werden de aflopende missie in Afghanistan en de opmars van de Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak besproken.