Opstelten heeft 'geen benul' van eigen plannen

CDA-leider Sybrand Buma heeft aan het eind van het debat over de aanpak van jihadisme keihard uitgehaald naar minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Die heeft 'geen flauw benul' van zijn eigen voorstellen om jihadreizigers aan te pakken en diens optreden in de Tweede Kamer is een minister die verantwoordelijk is voor terreurbestrijding onwaardig, zei hij. Ook andere oppositiepartijen uitten stevige kritiek op het optreden van de bewindsman.

Tijdens het debat bleek dat nog veel onduidelijk is over het voorstel om jihadisten hun Nederlanderschap te ontnemen. Ook werd duidelijk dat Opstelten het plan om vluchtgegevens op te slaan gaat aanpassen omdat er geen meerderheid voor is. Buma hekelde de 'totaal chaotische manier' waarop Opstelten de Kamer probeerde te overtuigen van zijn aanpak. De CDA'er eiste een nadere brief met uitleg en kondigde aan dat hij de kwestie verder wil bespreken met premier Mark Rutte (VVD).

Ook PVV-leider Geert Wilders kondigde aan dat hij het debat verder wil voeren met Rutte tijdens de algemene beschouwingen. "De enige winst van dit debat is dat de minister van Justitie inmiddels snapt dat jihad iets met islam te maken heeft", sneerde Wilders. "Het is grote winst dat de politieke baas van bijna alle terreurbestrijders niet meer denkt dat jihad de naam is van het paard van Sinterklaas of iets anders. Het gaat langzamerhand de goede kant op."

Alexander Pechtold (D66) sprak van een 'volstrekt onbevredigend' debat. "De voorbereiding van de minister was ronduit teleurstellend." Het actieprogramma loopt volgens Pechtold 'als een luchtballon leeg' nu blijkt dat de plannen alweer worden ingetrokken of bijgesteld.

Opstelten trok zich weinig aan van de kritische woorden. Hij sprak van een 'ambitieus, goed en stevig programma'. "Dat er hier en daar discussie is over een of twee maatregelen is logisch. Ik ben ervan overtuigd dat de uiteindelijke keuze die we maken de juiste is." Alles overwegende zei hij aan het eind van het debat toch de brief met nadere uitleg toe waarom Buma had gevraagd. Eerder had hij dat nog geweigerd. Verder riep Opstelten de Kamer op om de wetsvoorstellen af te wachten voor de precieze details.

Een meerderheid van in elk geval de coalitiepartijen VVD en PvdA steunt het kabinet in zijn aanpak, al verzette Diederik Samsom (PvdA) zich tegen de opslag van vluchtgegevens. Hij toonde zich aan het eind van het debat gelukkig met de toegezegde aanpassing.