Plasterk stelt Kamer gerust over werkwijze AIVD

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft zijn werkwijze bij onderzoeken op sociale media aangepast. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag gezegd in de Tweede Kamer. In het vervolg staat de privacy hoger in het vaandel bij de inlichtingendienst, belooft hij.

De bewindsman zei het hoofd van de AIVD opdracht te hebben gegeven de werkwijze aan te passen. Aanleiding zijn de harde conclusies van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) die is nagegaan hoe de AIVD opereert bij onderzoeken op internet.

"Er zijn een paar hacks gevonden waarvan men zegt: die website levert weliswaar interessante informatie op en dat heeft de AIVD ook geholpen, maar op die website komen een heleboel andere mensen. Daarvan zegt de toezichthouder: dat moet je niet meer doen op die manier."

De fouten die de AIVD de afgelopen jaren maakte bij onderzoeken op sociale media jagen Plasterk echter geen schrik aan. "Integendeel, de toezichthouder concludeert dat de AIVD op een goede manier actief is op sociale media."

Volgens de bewindsman is het belangrijk dat de AIVD onderzoek blijft doen op sociale media als Twitter, Facebook en webfora. "Dat is de beste manier om de bedoelingen van kwaaie lui te achterhalen", aldus Plasterk. "De AIVD doet ook zijn uiterste best zich aan de grenzen van de wet te houden."

De CTIVD concludeerde eerder op de dag dat de inlichtingendienst privacyregels heeft geschonden. Ook heeft de dienst onrechtmatig webfora van het internet getrokken en hebben agenten onterecht gehackt.