SCP ziet ouderenseks als nieuw taboe

Het nieuwe seksuele taboe in Nederland is de wens van ouderen om seksualiteit te ervaren. Dat heeft directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) Kim Putters donderdag gezegd tijdens de Johannes Rutgers Lezing in Amsterdam.

"In de tijd gezien lijkt het nieuwe taboe rond seksualiteit dat ouderen seks hebben", aldus Putters, die benadrukte dat Nederland in 2060 zo'n vijf miljoen mensen boven de 65 jaar telt. "Door het grotere aantal echtscheidingen is de wisseling van partner een steeds minder groot sociaal probleem. Dat beïnvloedt ook het seksueel gedrag van ouderen."

Volgens Putters moet een ouderenomroep als Max of de 50Plus-partij hier veel meer aandacht voor hebben. "Een krachtig pleidooi voor seksuele vrijheden in verpleeg- en verzorgingshuizen is geen overbodige luxe."

Putters ging in zijn toespraak in op ontwikkelingen die de kijk op seksualiteit in Nederland hebben bepaald en veranderen. Zo zei de SCP-directeur dat technologie en sociale media steeds meer bepalen hoe Nederlanders met seksualiteit omgaan. Het besef dat alles online kan komen te staan heeft er inmiddels al toe geleid dat mensen voorzichtiger zijn geworden.

Op het punt van homoseksualiteit verandert de kijk van de Nederlander ook, zo zei Putters. Zowel mannen als vrouwen vinden het nu erger dan vier jaar geleden wanneer twee mannen in het openbaar met elkaar zoenen. "De acceptatie staat onder druk."

Het SCP wil dat de overheid het debat over seksuele diversiteit intensiever aanzwengelt. De overheid moet niet 'te benauwd' zijn om in de privésfeer te treden, zo betoogde Putters. Er treedt volgens de directeur namelijk een nieuwe fase in waarin het meer gaat om het behoud van verworvenheden. Seksualiteit is volgens Putters daarbij een goed uitgangspunt van emancipatiebeleid.

De Johannes Rutgers Lezing is een jaarlijkse lezing over seksualiteit die wordt georganiseerd door Rutgers WPF, een stichting die zich bezighoudt met seksualiteit.