'Fraudeaanklager verdacht van fraude'

Een advocaat-generaal die belast is met fraude-onderzoeken is ontslagen omdat hij wordt verdacht van fraude en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie wil ook dat de aanklager van het gerechtshof in Amsterdam verantwoording aflegt voor de rechtbank. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag.

Matthieu van S., werd in 2010 juist aangenomen om het OM meer slagkracht en deskundigheid te geven bij het aanpakken van witteboordencriminaliteit. Uit een tweeënhalf jaar durend onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD zou nu echter blijken dat Van S. zelf heeft geknoeid met belastingen.

Van S. verloor begin dit jaar nog een zaak die hij had aangespannen tegen de Belastingdienst. De rechtbank in Gelderland oordeelde dat hij tussen 2007 en 2009 te weinig inkomstenbelasting heeft betaald door 'vernuftige gebruikmaking van buitenlandse vennootschappen'.

De hele zaak had voorkomen kunnen worden als Van S. beter was gescreend, zo zeggen bronnen tegen de NRC. De 54-jarige jurist vertrok bij het laatste advocatenkantoor waar hij werkte namelijk vanwege een ruzie over declaraties.

Zijn aanstelling bij het hof in Amsterdam werd volgens de krant geregeld via zijn contacten binnen de VVD. Van S. was tot 2010 voorzitter van de landelijke partijcommissie politie en justitie van de VVD.

Van S. mocht eerst nog een dag in de week als advocaat bijklussen omdat hij naar eigen zeggen anders failliet zou gaan. Eind 2011 moest justitie van dat besluit terugkomen omdat in de wet staat dat een rechterlijk ambtenaar niet ook als advocaat mag werken. De frauduleuze handelingen zou hij hebben gepleegd als advocaat.

Het parket-generaal kon nog niet direct op de berichtgeving reageren.