Cel- en taakstraf voor hacker

De Rotterdammer die vorig jaar tweeduizend computers hackte en het vwo-examen Frans online zette is donderdag veroordeeld tot een maand cel. Daarnaast kreeg hij ook een jaar cel voorwaardelijk opgelegd, om te zorgen dat hij niet opnieuw in de fout gaat.

Het Openbaar Ministerie wilde dat hij ook tbs zou krijgen, maar dat vond de rechtbank in Rotterdam te ver gaan. De rechtbank legde hem wel een werkstraf van 120 uur op. Hij hoeft niet meer terug de cel in omdat hij al ruim vier maanden in voorarrest heeft gezeten.

De 19-jarige hacker, die in oktober werd aangehouden, maakte slachtoffers in binnen- en buitenland. Hij kwam de computers binnen via malware. Zo kon hij bestanden van slachtoffers downloaden, vernietigen of verspreiden via hun Facebook-profiel. Er stond daardoor ook kinderporno op zijn computer.

De zaak kwam aan het licht toen een tiener die naaktfoto's van zichzelf had gemaakt de kiekjes plotseling op internet terugzag. Tijdens het onderzoek bleek dat hij ook achter de publicatie van het vwo-examen zat. De publicatie leidde tot een groot onderzoek naar de diefstal van examens op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun.

Het OM had twee weken geleden tbs met voorwaarden tegen de Rotterdammer geëist. Ook eiste justitie een celstraf van 137 dagen, de tijd die de hacker in voorarrest zat. Aangezien hij een maand celstraf kreeg opgelegd, kan hij aanspraak maken op een vergoeding.

De rechters vinden tbs niet nodig, maar willen wel dat de hacker, die volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is, wordt behandeld. Hij mag computers alleen nog maar gebruiken voor zijn school of studie.