Oppositie blijft aandringen op Prinsjesdagstukken

De oppositiepartijen SP, PVV, GroenLinks en Partij voor de Dieren blijven erop aandringen dat de reeds uitgelekte plannen voor Prinsjesdag per omgaande naar de Kamer worden gestuurd. SP-Kamerlid Ronald van Raak deed daartoe donderdagmiddag opnieuw een verzoek.

Hij wees erop dat plannen blijven uitlekken sinds hij dinsdag voor het eerst verzocht de begrotingsstukken openbaar te maken. Premier Mark Rutte (VVD) antwoordde daarop dat dit niet mogelijk is, omdat de grondwet voorschrijft dat de stukken op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Woensdagavond lekten echter opnieuw plannen uit, onder meer over de belastingen.

"Blijkbaar kunnen die plannen niet naar de Kamer worden gestuurd, maar wel naar de krant", zei Van Raak. "Als ze goed genoeg zijn voor de krant zijn ze ook goed genoeg voor de Kamer." Hij kreeg bijval van PVV'er Martin Bosma die zei dat de coalitiepartijen en de 'constructieve oppositie' van D66, ChristenUnie en SGP wel al kennis hebben van de begroting, maar de rest van de Kamer niet. "Laten we een lijn trekken en alle informatie aan de Kamerleden geven."

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) zegde toe het verzoek door te sturen naar Rutte. Naar alle waarschijnlijkheid vangt de oppositie wederom bot. Dinsdag lieten ook de coalitiepartijen en D66, ChristenUnie en SGP al weten niets in het verzoek te zien.