'Financiële hulp minima te ingewikkeld'

Voor de laagste inkomens zijn er te veel regelingen om aan extra inkomsten te komen. De regelingen die er zijn, zoals toeslagen en belastingenkortingen, zijn bovendien te complex. Het is hierdoor voor de lagere inkomens veel te moeilijk om hun financiën te plannen. Dat schrijft het adviescollege toetsing regeldruk Actal donderdag aan het kabinet.

Volgens het onderzoek van Actal hebben huishoudens die geen of te weinig inkomen hebben te maken met dertien verschillende regelingen. Daarbij worden zeven verschillende definities gehanteerd voor inkomen en vermogen. "Mensen zien door de bomen het bos niet meer", zegt collegevoorzitter Jan ten Hoopen. "De regelingen zijn te complex om digitaal of op papier uit te leggen."

Actal vindt dat de overheid het aantal regelingen moet beperken. Huishoudens die aanspraak denken te maken op de financiële hulp zouden bij de aanvraag daarnaast steeds dezelfde gegevens moeten kunnen aanleveren. Tot slot raadt het adviescollege aan om alle extraatjes op één moment uit te betalen. "Zo voorkomen we dat mensen die recht hebben op ondersteuning, zich niet melden. En de eenvoud zorgt ook voor minder dure fouten in de uitvoering van de regelingen."

Zolang alle regelingen nog niet zijn verbeterd, vindt Actal dat de overheid mensen persoonlijk moet helpen bij het zoeken en aanvragen van alle beschikbare regelingen. Gemeenten zouden bijvoorbeeld bij mensen thuis uitleg moeten geven. De nu via websites, folders en brochures beschikbare informatie is daarvoor onvoldoende, vindt het orgaan.