Ambassadeur VS wil hoger defensiebudget Nederland

Nederland zou zijn defensiebudget moeten verhogen tot twee procent van het bruto nationaal product, zoals afgesproken in het handvest van de NAVO. Dat schrijft de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy Broas, op de website van de ambassade. Nederland heeft de richtlijn juist losgelaten vanwege bezuinigingen. Momenteel gaat ongeveer 0,8 procent van het Nederlandse bnp naar defensie.

Broas benadrukt de innige banden tussen Nederland en de VS, maar stelt dat terreinen als veiligheid en defensie soms over het hoofd worden gezien. "De Verenigde Staten en Nederland zijn medeoprichters van de NAVO. Samen hebben we voor vrede en voorspoed gezorgd aan beide kanten van de Atlantische Oceaan", zegt de ambassadeur. Hij benadrukt echter dat 'we moeten investeren om ook in de toekomst over een krachtige defensie te beschikken'.

Broas verwijst naar crises in Oekraïne, Irak en Syrië en de toenemende dreiging van cybercriminelen, extremisten en Rusland. De ambassadeur zegt blij te zijn met Nederlandse deelname aan missies in Afghanistan, Turkije en voor de Afrikaanse kust. Maar om in de toekomst ook in staat te kunnen zijn gevaren het hoofd te bieden moeten lidstaten hun defensiebudget verruimen tot de 'twee procentsrichtlijn van de NAVO'.