NAVO-chef wil defensie bondgenoten versterken

De lidstaten van de NAVO zullen donderdag en vrijdag bespreken hoe bedreigingen en gevaren beter het hoofd kunnen worden geboden. Daarbij moet onder meer gedacht worden aan het verhogen van de defensieuitgaven. Dat heeft de secretaris-generaal van het bondgenootschap, Anders Fogh Rasmussen, gezegd bij zijn aankomst bij de NAVO-top in Wales.

"Onze top hier in Wales is een van de belangrijkste uit de geschiedenis van het bondgenootschap", aldus Fogh Rasmussen. "Het is een cruciale top in een cruciale tijd. In het oosten valt Rusland Oekraïne aan, in het zuidoosten zien we de opkomst van de zogenoemde Islamitische Staat, de terreurorganisatie die zich schuldig maakt aan gruweldaden. In het zuiden zien we geweld, onveiligheid en instabiliteit."

Fogh Rasmussen benadrukt dat er belangrijke stappen zullen worden gezet om de gevaren het hoofd te bieden en de defensie van bondgenoten te versterken. "We zullen met actieplannen komen om onze mogelijkheden te verbeteren om waar nodig snel op te treden en onze bondgenoten te beschermen."

Volgens de secretaris-generaal moet de samenwerking met Oekraïne en andere partners worden uitgebreid. Op de top wordt bovendien besproken hoe de toekomst van de NAVO in Afghanistan vorm moet krijgen. "Ik hoop dat de noodzakelijke overeenkomst getekend kan worden zodat we op 1 januari 2015 met onze trainingsmissie kunnen beginnen."

Fogh Rasmussen zei blij te zijn met de individuele betrokkenheid van lidstaten in de strijd tegen IS. De NAVO zelf heeft geen verzoek ontvangen om in te grijpen, zei hij. "Ik ben er zeker van dat als Irak de NAVO om hulp vraagt, dat serieus overwogen zou worden door de NAVO-bondgenoten."