'CDA wil gedachtenpolitie invoeren'

Het strafbaar stellen van de verheerlijking van geweld zoals het CDA bepleit, komt neer op de invoering van een gedachtenpolitie. Dat verwijt kreeg CDA-leider Sybrand Buma donderdagochtend van Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP). Ook GroenLinks reageerde kritisch. Buma wuifde de kritiek weg.

Buma stelde tijdens het debat een reeks maatregelen voor om jihadisten aan te pakken. Hij wil onder meer dat de verheerlijking van geweld voortaan strafbaar wordt. Hij wil daarmee onder meer jongeren aanpakken die in de Haagse Schilderswijk de straat op gaan om hun steun te betuigen aan de Islamitische Staat. Die zijn nu niet strafbaar.

"Maar we weten exact wat erachter zit. We moeten het wel aanpakken", zei Buma. "We zien dat de verheerlijking van geweld onderdeel wordt van een radicale cultuur, het leidt tot honderden uitreizigers naar Irak en Syrië en die terugkomen als tikkende tijdbommen. Wij moeten daar ingrijpen."

Volgens Pechtold en Roemer wil het CDA een gedachtenpolitie invoeren. Volgens Pechtold wil het CDA 'de gedachte erachter' strafbaar stellen. Dat past volgens hem niet bij de Nederlandse rechtstaat. "Buma wil wat in de hoofden van mensen zit, vervolgen", zei Roemer. Het CDA begeeft zich hiermee op glad ijs, waarschuwde hij.

Buma sprak tegen dat hij een gedachtenpolitie wil invoeren. "Wat men thuis denkt, daar treed ik niet in. Maar als ik zie dat het wordt toegejuicht dat hoofden worden afgehakt, dat wil ik niet." Bovendien spelen ook bij andere delicten de motieven mee, zoals bij moord met voorbedachten rade. Ook oordeelt uiteindelijk de rechter, aldus Buma.