'Onderzoek naar politie Ferguson'

Het Amerikaanse ministerie van justitie overweegt een omvangrijk onderzoek te openen naar de politie van Ferguson, de voorstad van St. Louis waar vorige maand een zwarte tiener door een agent werd doodgeschoten. Het korps in Missouri is woensdag van het onderzoek op de hoogte gesteld, zei een bron.

De werkwijze van de politie zou tegen het licht worden gehouden, waarbij wordt gekeken naar patronen in aanhoudingen en het gebruik van geweld, maar ook naar de trainingen die de agenten krijgen.

Het onderzoek is een ander dan het onderzoek van justitie naar de dood van de 18-jarige Michael Brown. Die vond op 9 augustus de dood door kogels uit het dienstwapen van de blanke agent Darren Wilson. Twee weken van onrust volgden toen woedende inwoners van Ferguson de straat opgingen. Een landelijke discussie volgde over de behandeling door de politie die minderheden in de Verenigde Staten ten deel valt.

De gouverneur van Missouri heeft ondertussen de noodtoestand in Ferguson opgeheven. Die werd een week na de dood van Brown afgekondigd om de rust in de straten van de stad terug te laten keren.