Stroomafsluiting BelgiŽ alleen in vooravond

Als zich deze winter een stroomtekort voordoet in België, zorgt dat alleen tussen 17.00 en 20.00 uur tot afsluitingen. Netwerkbeheerder Elia waarschuwt de betreffende regio's bovendien zeven dagen van tevoren. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd woensdag. De stroomtekorten dreigen omdat drie kerncentrales stilstaan.

De netbeheerder heeft België in zes zones ingedeeld. Als een afschakeling nodig is, is daar elke keer een andere regio de dupe van.

Minister van binnenlandse zaken Melchior Wathelet heeft de afsluitplannen woensdag gepresenteerd aan de provincies. Hij benadrukte volgens De Tijd dat er nog altijd naar wordt gestreefd afsluitingen te vermijden.

"Vorige winter waren er maatregelen genoeg om de afschakeling uit te sluiten", licht hij toe tegen in de krant. "Nu is dat niet het geval. En dus moeten we voorbereid zijn als de afschakeling zich voordoet. Het is een voordeel dat het een crisis is die je kan voorbereiden."

De drie kernreactoren die stilstaan zijn samen goed voor een derde van de stroomproductie in België. Elia verwacht dat bij een gemiddelde winter het land hierdoor ruim twee etmalen zonder stroom komt te zitten, schreef De Tijd dinsdag. Bij extreem winterweer kan dat oplopen tot bijna vijf dagen. Hierbij zouden maatregelen als het uitschakelen van straatverlichting echter niet zijn meegerekend.