Japan wil volgend jaar walvisjacht hervatten

Japan wil vanaf volgend jaar weer op walvissen jagen bij Antarctica. Wel schroeft het land het aantal walvissen dat wordt gevangen terug en wordt er alleen nog op dwergvinvissen gejaagd, liet het Japanse agentschap voor visserij woensdag weten.

De Japanse walvissenjacht in Antarctica dient volgens de regering wetenschappelijke doeleinden. Het Internationaal Gerechtshof (ICC) maakte echter in maart gehakt van die rechtvaardiging en oordeelde dat de jacht moet stoppen.

Japan zegt nu aan een nieuw programma te werken voor de wetenschappelijke walvisjacht. Dat plan wordt naar verwachting in november voorgelegd aan de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC).

De IWC benadrukte eerder dit jaar dat Japan geen niet-dodelijke alternatieven heeft overwogen om walvispopulaties te bestuderen. Daarnaast verweet de rechter Japan dat het onderzoeksprogramma, dat loopt sinds 2005, maar twee onderzoeken heeft opgeleverd die door andere wetenschappers goed genoeg werden bevonden om gepubliceerd te worden. Sinds 2005 heeft de Japanse vloot 3600 dwergvinvissen gedood.