Vlaams Belang mag strip niet laten discrimineren

Vlaams Belang mocht Suske en Wiske niet parodiëren met een discriminerende boodschap. Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag bepaald. De uitgeverij en erfgenamen van geestelijk vader Willy Vandersteen kunnen eisen dat het werk niet met het origineel wordt geassocieerd. Vlaams Belang werd in 2011 veroordeeld voor het schenden van auteursrechten door een stripalbum te gebruiken in een kalender van de partij.

Op de kalender staat een bewerking van het Suske en Wiske-album De Wilde Weldoener uit 1961. De partij toonde daarop de Gentse socialistische burgemeester Daniël Termont - op de oorspronkelijke tekening Lambiek - die als een engel geld strooit naar figuren met een niet-Westers uiterlijk, terwijl Suske en Wiske met afschuw toekijken. De kalender werd uitgedeeld op een nieuwjaarsreceptie van de stad Gent.

De Belgische rechter gaf de uitgeverij van de stripreeks en de erfgenamen van Suske en Wiske-bedenker Willy Vandersteen gelijk en veroordeelde de partij wegens schending van auteursrechten. Vlaams Belang ging in beroep en stelde dat het om een parodie ging, waarop het Brusselse Hof de rechters in Luxemburg om een oordeel vroeg.