Amsterdammers krijgen tomatengevecht op Dam

Op de Dam in Amsterdam wordt volgende week zondag een groot tomatengevecht gehouden. De gemeente heeft toestemming gegeven om maximaal tweeduizend deelnemers een uur lang tomaten te laten gooien, melden de organisatoren, die zo de telers willen steunen die worden getroffen door de Russische boycot. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat een vergunning is aangevraagd.

Het idee ontstond toen duidelijk werd dat Rusland een boycot instelde, zegt medeorganisator Joep Verbunt. "Toen zijn we aan de slag gegaan met het regelen van een vergunning. Amsterdam heeft zelfs uitgeprobeerd wat het effect is van tomaten op de stenen die op de Dam liggen. De stenen blijken makkelijk schoon te vegen en de sappen in de tomaten blijken een reinigende werking te hebben."

Verbunt en drie andere Amsterdamse ondernemers hebben voor consumptie afgekeurde tomaten gereserveerd voor een prijs die nog voor de boycot voor goede tomaten werd betaald, meldt Verbunt. Hij verwacht tien ton tomaten - 120.000 stuks - te kunnen inkopen.

Om verspilling te voorkomen wordt de tomatenpulp die na het gevecht overblijft verzameld en met hulp van een biovergister omgezet in groene energie. De resten daarvan worden gebruikt om land organisch te bemesten.

Meedoen kost vijftien euro. Het idee is afgekeken van La Tomatina, een tomatengevecht dat traditioneel iedere laatste woensdag van augustus in het Spaanse Buñol wordt gehouden.