Filipijnse blauwhelmen in Golan ontsnapt

Onder dekking van de duisternis zijn veertig Filipijnse blauwhelmen uit hun door Syrische rebellen belegerde buitenpost in de Hoogten van Golan ontsnapt. Dat hebben Filipijnse legerfunctionarissen zondag meegedeeld. De rebellen van het met Al-Qaida verbonden Nusrafront houden nog wel 44 VN-militairen uit Fiji vast.

De crisis begon nadat de rebellen woensdag de grensovergang Quneitra tussen de door Syrië en de door Israël beheerste delen van de Golan hadden ingenomen. Zij namen donderdag de Fijiërs gevangen en eisten de overgave van hun Filipijnse collega's, die over twee kampementen verdeeld waren. De Filipijnse militairen weigerden en raakten zaterdag slaags met de rebellen.

Ierse en Filipijnse blauwhelmen wisten eerst 35 Filipijnse blauwhelmen met pantservoertuigen in veiligheid te brengen uit hun kamp in Breiqa. De overige veertig hadden ondertussen de grootste moeite om een aanval van Nusrastrijders op hun kamp in Rwihana van zich af te slaan. Op een gegeven moment kregen de Filipijnen zelfs steun van het Syrische regeringsleger, dat van een afstand de opstandelingen bestookte met artillerie.

Toen de strijd in het donker luwde wisten de veertig Filipijnse militairen met hun wapens te ontsnappen. Na een barre tocht van bijna twee uur door de heuvels wisten ze contact te maken met andere blauwhelmen die hen verder begeleidden. Bij de ontsnapping boden de regeringen van Syrië, Israël, de Verenigde Staten en Qatar hulp, zei het Filipijnse leger, dat hierover niet in detail trad.

Nu de Filipijnse militairen in veiligheid zijn, richt de aandacht zich op de Fijiërs die nog vast worden gehouden. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bezwoer de premier van Fiji zondag in een telefoongesprek dat de Verenigde Naties 'het uiterste doen om de onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating' van de blauwhelmen te bewerkstelligen.

Het Nusrafront bevestigt dat het de Fijiërs vasthoudt. Het is onduidelijk wat de groep in ruil voor hun vrijlating verlangt. Het front beschuldigt de VN ervan niets voor de Syrische bevolking te hebben gedaan sinds de opstand tegen president Bashar Assad in maart 2011 begon. In het recente verleden heeft het front gijzelaars gemaakt om hen te ruilen tegen gevangen medestanders in Syrië en Libanon.

De VN-missie in de Golan, UNDOF, ziet sinds 1974 toe op een wapenstilstand tussen Syrië en Israël. De missie telt ruim twaalfhonderd militairen. Ook Nederland neemt aan UNDOF deel, met twee militairen. Verschillende landen hebben wegens het escalerende geweld hun militairen uit de VN-missie teruggetrokken. De Filipijnse regering heeft laten weten dat de Filipijnse militairen in de Golan blijven tot hun missie in oktober afloopt.