Litouwen: Rusland in oorlog met Europa

Rusland is door het conflict in Oekraïne feitelijk in staat van oorlog met Europa. Dat zei de Litouwse president Dalia Grybauskaite zaterdag in Brussel. Zij wil dat de Europese Unie wapens levert om Oekraïne te steunen tegen Russische militairen op zijn grondgebied.

"Rusland is in een openlijke staat van oorlog met Oekraïne, een land dat toenadering tot Europa zoekt. Dat betekent dat Rusland praktisch in oorlog met Europa is", zei Grybauskaite bij aankomst in Brussel op een top van regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten.

Grybauskaite pleit voor militaire steun aan Oekraïne en wil dat de EU militair materieel stuurt. "We moeten Oekraïne helpen zijn bevolking en zijn grondgebied te verdedigen en terug te vechten. Ook moet er een volledig wapenembargo komen tegen Rusland, niet alleen voor toekomstige contracten, maar volledig, nu. Oekraïne voert vandaag oorlog namens heel Europa."

De Litouwse president vindt dat de EU-sancties tegen Rusland tot dusver niet werken. "Ze zijn te algemeen en niet doelgericht, en ze gelden niet voor bestaande contracten. Dit is een enorme vergissing."

Grybauskaite prees de 'realistische aanpak' van de NAVO ten aanzien van Oekraïne. "Zij begrijpen wat er gebeurt, ze hebben satellietbeelden, ze hebben de feiten op een rijtje. We moeten ophouden tegen onszelf te liegen en niet meer luisteren naar de leugens van (de Russische president) Poetin."