26 onderzoeken naar jihadisme

In Nederland lopen momenteel 26 strafrechtelijke onderzoeken naar Nederlandse jihadisten. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag gezegd tijdens een persconferentie in Den Haag. De bewindsman kondigde een reeks maatregelen aan om jihadisme in Nederland te bestrijden.

"We moeten en kunnen optreden tegen diegenen die de rechtstaat ondermijnen", zei Opstelten. "Laat ik duidelijk zijn, de jihadistische beweging is in alles het tegengestelde van waar onze rechtstaat voor staat."

Met het zogenoemde actieprogramma 'Integrale Aanpak Jihadisme' willen Opstelten en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) paal en perk stellen aan haatzaaien en extremisme in Nederland.

Er zijn 130 Nederlandse jihadisten naar Irak en Syrië vertrokken om te vechten. "Van 33 van hen is het paspoort afgenomen zeg ik uit het hoofd", zei Opstelten. Dertig jihadgangers keerden terug naar Nederland.

"We nemen maatregelen om gewelddadige jihadstrijders de pas af te snijden", benadrukte Asscher in een toelichting. "We tolereren hier geen haat. We maken haatzaaiers en ronselaars het onmogelijk hun werk hier te doen. Het is zaak de voedingsbodem voor haat weg te nemen."

Asscher en Opstelten benadrukten dat niet alle moslims over een kam mogen worden geschoren. Veel moslims hebben zich de afgelopen tijd ook fel uitgesproken tegen dit gedachtegoed, zei Asscher.