Duitsland beticht Moskou van militaire interventie

De Duitse regering heeft Rusland er vrijdag van beschuldigd in het oosten van Oekraïne een militaire interventie te hebben uitgevoerd. Aanleiding zijn de berichten dat Russische militairen in Oekraïne actief zijn en dat er steeds meer wapens vanuit Rusland naar de separatisten in Oekraïne stromen. Deze 'optelsom' komt neer op een militaire interventie, aldus de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert.

Seibert zei voorts dat op de top van de Europese Unie, die dit weekeinde in Brussel plaatsvindt, zal worden gesproken over verdere strafmaatregelen tegen Rusland. Wapenleveranties aan Oekraïne sloot hij uit. Eerder heeft de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin de westerse bondgenoten juist gevraagd om wapenleveranties.

Donderdag sprak ook de Oekraïense president Petro Porosjenko van een militaire interventie van Rusland. Het Westen beschuldigde Rusland ervan te liegen over zijn betrokkenheid bij de onrust. Ook werd de Russen aangewreven dat zij het conflict alleen maar verergeren met hun bemoeienis.

De NAVO had het donderdag over een militaire inval en de speciale Oekraïne-commissie van de NAVO kwam vrijdag bijeen voor overleg. Volgens de commissie is het 'duidelijk dat Russische militairen en materieel illegaal de grens zijn overgestoken in het oosten en zuidoosten van Oekraïne'. Het is volgens de commissie geen incident, maar onderdeel van een patroon dat al maanden aan de gang is en alleen maar tot doel heeft Oekraïne te destabiliseren. De inval werd in stevige bewoordingen afgekeurd en de commissie riep Moskou op zijn acties te staken en de situatie te de-escaleren.