Jeroen Pauw heeft smetvrees

Jeroen Pauw maakt zich lichtelijk zorgen over de glazen tafel in zijn talkshow Pauw. "Ik vind dat het er vies uitziet", zegt de presentator in zijn nieuwe studio tegen Novum Nieuws. "Ik denk dat er nog een coating overheen moet." Hij heeft naar eigen zeggen een beetje last van smetvrees. "Als ik thuis ben, haal ik ook overal even een doekje overheen, van die wegwerpdoekjes."

Pauw presenteert vanaf maandag iedere avond zijn talkshow Pauw, gezeten aan de besmettelijke, ronde tafel. Zijn nieuwe studio is donker ingericht en zou vergeleken kunnen worden met een jazzcafé, inclusief cocktailbar. "Ik wilde graag een kleine tafel hebben, om wat meer intimiteit te hebben met de gasten", vertelt hij. "Niet dat ik nu ineens allerlei handtastelijkheden ga hebben, maar meer het gevoel dat je in die intimiteit zit."

In het vorige televisieseizoen presenteerde hij nog Pauw & Witteman met collega Paul Witteman. De ovale tafel waaraan de gesprekken plaatsvonden, vond de 54-jarige presentator niet prettig. "Dat waren echt hele grote afstanden", licht hij toe. "Dan zat helemaal aan de andere kant het optreden."

Pauw is 'in zekere zin' een voortzetting van Pauw & Witteman, maar de presentator wil ook vernieuwen. Naast het nieuwe decor hoopt hij met nieuwe gasten te komen. "Wij vinden iemand een expert en dan komt Knevel & Van Den Brink en die denken ook: dat is een expert, die moeten we ook hebben en voor je het weet zie je overal dezelfde gasten. Dat gebeurt ook andersom."

Daarnaast blijft Pauw proberen vrouwen aan zijn tafel te krijgen. Het grote probleem in zijn ogen is dat vrouwen te weinig zichtbaar zijn in de samenleving. Hij heeft dan ook niet veel op met het vrouwenvraagstuk rond zijn programma. "De werkelijke kwestie is natuurlijk niet hoe veel mannen of vrouwen er aan tafel zitten bij een talkshow, maar hoe het komt dat vrouwen zich zo weinig manifesteren."