'Zorgpremie gaat tientje omhoog'

De premie voor een basisverzekering gaat volgend jaar met een tientje per maand omhoog. Ook het verplichte eigen risico stijgt met enkele tientallen euro's per jaar. Dat schrijft het AD woensdag op basis van bronnen rond de begrotingsonderhandelingen.

De jaarlijkse premie komt daarmee op ongeveer 1215 euro uit, een stijging van 114 euro in vergelijking met vorig jaar. De zorgpremie stijgt vanwege de overheveling van zorg naar gemeenten en omdat werkgevers die te veel meebetaalden aan de zorgverzekering nu wettelijk worden gecompenseerd.

Een woordvoerder van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil tegenover de krant niets bevestigen over een eventuele stijging van de zorgpremie. De informatie had volgens het AD eigenlijk pas op Prinsjesdag naar buiten moeten komen.

De onderhandelingen over de begroting voor 2015 worden woensdagmiddag hervat. Naar verwachting sluiten het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP later op de dag een akkoord.