Timmermans naar inauguratie Erdogan

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woont donderdag namens Nederland de inauguratie bij van Recep Tayyip Erdogan als president van Turkije. Dat heeft zijn ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Een woordvoerder van Timmermans zegt dat Turkije en Nederland 'goede betrekkingen op allerlei gebieden' hebben. Turkije is bovendien een 'belangrijke strategische partner in een steeds roeriger regio'. Ook biedt de inauguratie Timmermans een gelegenheid om regeringsleiders en ministers uit onder meer het Midden-Oosten te spreken.

Erdogan is sinds 2003 premier van Turkije en heeft de maximale termijn erop zitten. Eerder deze maand werd hij gekozen tot president. Erdogan is het boegbeeld van de islamitische AK-partij. Hij is in Turkije populair, maar ook omstreden, onder meer vanwege zijn autocratische stijl.

Het kabinet heeft Erdogan gefeliciteerd met zijn overwinning, en daarbij de hoop uitgesproken dat hij het presidentschap 'op een inclusieve manier zal vervullen, op basis van de waarden die onze beide landen delen'.