D66, CDA willen uitleg over anti-jihadplannen

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moeten de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over hun plannen om radicalisering onder moslimjongeren tegen te gaan. Oppositiepartijen D66 en CDA hebben daar een debat over aangevraagd.

"Als je in de krant zegt dat er een actieplan is, kom er dan ook mee naar buiten", zegt D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Asscher en Opstelten lieten de afgelopen dagen doorschemeren dat zij werken aan een plan om radicalisering aan te pakken. Details maakten zij echter niet bekend.

D66 en het CDA willen dat Asscher en Opstelten volgende week, de eerste reguliere Kamerweek na het zomerreces, naar de Kamer komen. Voor die tijd wil D66 ook al beschikken over de details van de plannen, blijkt uit Kamervragen die de partij heeft gesteld.

Naast maatregelen als het stopzetten van uitkeringen en het afpakken van paspoorten, wil het kabinet aanvullende maatregelen nemen om voorkomen dat nog meer jongeren geronseld worden voor de jihad in Syrië en Irak. Asscher liet weten dat onder meer gedacht moet worden aan het aanpakken van haatzaaien.