Antiquariaat Isis bedreigd en bespuugd

Een antiquariaat in Groningen dat vernoemd is naar de Egyptische godin Isis wordt al maanden bespuugd en bedreigd door mensen die denken dat de winkel iets te maken heeft met terreurorganisatie ISIS. Dat meldt het Boekblad dinsdag.

Hoewel de terroristen zichzelf tegenwoordig IS noemen, houdt het bespugen, besmeuren en bedreigen aan. Theo Butterhof, eigenaar van het antiquariaat Isis, geeft aan dat de winkel vernoemd is naar 'de Egyptische moedergodin, godin van het leven.' De zaak bestaat al 30 jaar.

Butterhof: "Sinds de terreurorganisatie in het nieuws is, associëren voorbijgangers ons met fundamentalisme in Syrië en Irak. Ze dreigen de winkel in de fik te steken, spugen op de ruit of gooien viezigheid tegen het raam."

Hoewel onder andere de Volkskrant recentelijk aandacht besteedde aan de stupide verwarring heeft het volgens Boekblad nauwelijks geholpen. "Zaterdag is de ruit weer bespuugd. Mensen die langslopen schreeuwen en gedragen zich agressief."

Over de Hebreeuwse bijbel die in de etalage is neergelegd, hoort de eigenaar mensen dingen als 'hoe dúrven ze!' zeggen. Butterhof betreurt het feit dat Nederland naar zijn zeggen één van de weinig landen is waar nog veel 'ISIS' wordt gebruikt in plaats van 'ISIL' of 'IS'. Maar, zegt hij: "Het ebt wel weer weg. We hebben gewoon pech."

De eigenaar sneert dat het 'blijkbaar mensen zijn die niet veel lezen, die zo hevig reageren'. Hij stelt plotseling mee te maken 'wat er los kan komen als de vlam in de pan vliegt.' "Onderbuikgevoelens die plotseling heel hevig tot uiting komen. Je zou toch zeggen dat mensen zien wat er in onze etalage ligt. Ook een verklaring die we op de ruit hebben gehangen helpt weinig."

Die verklaring stelt: "Voor de analfabeten onder ons: Isis is een Egyptische moedergodin. Godin van de vruchtbaarheid, het leven en de wijsheid. Lees eens een boek." Mochten er bespugers meelezen, dan kunnen ze eventueel hun allereerste boek hier op de site van het antiquariaat aanschaffen.

Met dat laatste sentiment kan FOK! het enkel eens zijn. Een boek lezen is zelden een slecht idee.

Update 20.22 uur:
Ook FOK! snapt niet dat dit gebeurt. In de reacties stelt user trabant: "Een krachtiger pleidooi voor beter onderwijs is er bijna niet." Wiebeldak is van mening dat 'sommige mensen echt te dom om te poepen [zijn].'

Slechts één user kan zich de beschimpingen voorstellen. geavanceerd reageert in één enkel woord: "Begrijpelijk."

Anderen herinneren in hun post aan het lastigvallen van mensen met een Suzuki Swift na de mislukte terreuraanval op het Koningshuis door Karst T. rvb meldt dat een beveiligingsbedrijf in Nijmegen dat ook Isis heet, dezelfde treurnis moet ondervinden.