Gevechten bij grens tussen OekraÔne en Rusland

Voor de tweede dag op rij werd dinsdag rond de Oekraïense stad Novoazovsk met zware artillerie geschoten. Dat zeggen inwoners van de plaats en AP-verslaggevers ter plaatse. De stad ligt vlakbij de plek waar maandag volgens de Oekraïense regering Russische tanks de grens overstaken.

Zwarte rookpluimen kringelden de lucht in terwijl burgers oorverdovende schoten hoorden. Novoazovsk ligt in de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, maar tot nu toe werd er nauwelijks in de omgeving gevochten. Inwoners zijn begonnen de stad te ontvluchten.

Woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko gaf 'Russische huurlingen' de schuld van de artilleriebeschietingen. Hij denkt dat Moskou een 'nieuw front' wil openen. Maandag zeiden Oekraïense regeringsfunctionarissen dat de regio vanuit Rusland met artillerie was beschoten. Novoazovsk ligt op de weg die van de havenstad Marioepol naar het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim loopt.

Het geweld komt op hetzelfde dag dat de Russische president Vladimir Poetin een onderhoud heeft met zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De twee staatshoofden hebben elkaar niet meer gesproken sinds een kort onderonsje in juni, bij een herdenking van de Geallieerde landing in Normandië.

Dinsdag zei Kiev dat tien Russische militairen gevangen zijn genomen in het oosten van Oekraïne. Volgens het Russische ministerie van defensie waren zij tijdens een patrouille waarschijnlijk per ongeluk de grens overgestoken.