Hardfietsers geweerd van Fries fietspad

Hardfietsers zijn sinds deze week niet meer welkom op een stukje fietspad in Franeker. Als ze harder dan 30 kilometer per uur rijden moeten ze de gewone weg op. Het gaat om een proef die het aantal ongelukken op fietspaden wil verminderen door snelle en langzame trappers van elkaar te scheiden, laat een woordvoerder van de Fietsersbond dinsdag weten.

Langsdenderende racefietsers en extreem snelle elektrische fietsen wekken veel ergernis op bij de langzamere trappers zoals ouderen. Sommige nieuwe elektrische modellen kunnen wel 40 kilometer per uur halen.

Ouderen worden zonder pardon van de weg gebonjourd, aldus de woordvoerder. De Fietsersbond vindt eigenlijk dat fietspaden verbreed moeten maar dat is volgens hem niet te realiseren.

Het experiment, dat in samenspraak met de gemeente Franekeradeel wordt gehouden, moet nu uitwijzen of de snelheid op het Friese fietspad omlaag gaat. Dat gebeurt met telslangen op de weg. Om fietsers op de nieuwe regels te wijzen plaatst de burgemeester woensdag een speciaal verkeersbord geplaatst.