'Uitstapjes veilingsites niet altijd koopjes'

Wie uitstapjes of hotelovernachtingen via veilingsites bemachtigt, scoort niet altijd een koopje. Dat meldt de Consumentenbond dinsdag na onderzoek. Van de 24 onderzochte uitstapjes, bleken er acht elders goedkoper te worden aangeboden. Andere uitjes werden voor hetzelfde bedrag of voor slechts een fractie meer op andere websites aangeboden.

Voor het onderzoek werden ook 438 mensen ondervraagd. Van hen zegt bijna een kwart nog nooit de 'buit' voor een gunstige prijs binnen te hebben gehaald. Consumenten laten zich volgens de bond vaak meeslepen door het bieden, waardoor ze niet scherp voor ogen hebben hoeveel een uitstapje of overnachting waard is. Bijkomende kosten worden daarbij vaak over het hoofd gezien. Een aanbieding kan daardoor uiteindelijk toch vies tegenvallen.

De Consumentenbond raadt potentiële bieders aan vooraf bij de aanbieder na te gaan wat de werkelijke prijs is. Hotelkamerveiling.nl, biedenboek.nl en eventveiling.nl vermelden de oorspronkelijke prijs nooit op hun sites. Ook andere aanbieders zijn daar volgens de Consumentenbond geregeld vaag over.

De Consumentenbond roept verder mensen die klachten hebben over eventveiling.nl op zich te melden bij de Kansspelautoriteit. Het biedingsproces bij deze site noemt de bond schimmig. "Het is de enige site waar mensen moeten betalen om mee te kunnen doen. Bovendien lijken de veilingen via deze site eindeloos door te gaan, omdat ze na ieder bod automatisch met vijftien seconden worden verlengd. Of er daadwerkelijk iets via Eventveiling wordt verkocht, is dan ook lastig te achterhalen."