'Veel onveilige situaties met dementen'

Driekwart van de mantelzorgers krijgt dikwijls te maken met gevaarlijke situaties en ongelukken bij mensen met dementie die nog thuis wonen. Dat meldt Alzheimer Nederland dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Het gaat onder meer om valpartijen, verkeerde inname van medicijnen, verbranding en het eten van bedorven voedsel. Meer dan de helft van de mantelzorgers is wel eens op zoek geweest naar een verdwaald familielid met dementie. Een vijfde meldt zelfs dat hun patiënt zeker elke maand verdwaalt.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat een op de drie mantelzorgers zich veel of dagelijks zorgen maakt. Driekwart geeft aan dat zich dermate onveilige situaties in huis voordoen dat het maar net goed afloopt.

Volgens Alzheimer Nederland moet er nog heel wat gebeuren als het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Zeker met de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), aldus een woordvoerder.

"Gemeenten zullen echt aan de slag moeten om de mantelzorgers eerder met praktische raad en hulpmiddelen te helpen", zegt een woordvoerder. Nu zijn bijvoorbeeld nog veel mantelzorgers onbekend met het gemeentelijke WMO-loket, waar mensen met vragen terechtkunnen.

De WMO regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Gemeenten worden daar vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor.