Groei economie eurozone valt terug

De economie van de eurozone is deze maand aanmerkelijk minder snel gegroeid dan in juli. De inkoopmanagersindex (PMI) - een graadmeter voor economische bedrijvigheid - viel in augustus terug naar 52,8, zo maakte het Britse onderzoeksbureau Markit maandag bekend. Een maand eerder bereikte de index nog een stand van 53,8.

Vooral de productie van fabrieken nam veel minder sterk toe dan in juli. De deelgraadmeter daarvoor daalde van 51,8 naar 50,8, zo meldt Markit. Dat is het traagste groeitempo in meer dan een jaar tijd. Elke stand van boven de vijftig duidt op een toename van de bedrijvigheid, terwijl elke score onder de vijftig een krimp van de economie markeert. 

Het is voor de veertiende maand op rij dat de PMI voor de eurozone boven de 50 uitkomt. Die prestatie was vorige maand opnieuw vooral te danken aan de dienstensector, die het sterkst bijdroeg aan de groei van de muntunie. De deelindex voor die branche kwam uit op 53,5. Dat is echter wel lager dan de 54,2 van juli.

Markit maakte donderdag ook het groeitempo van de Franse en Duitse bedrijvigheid bekend. De Duitse graadmeter moest iets inleveren, van 55,7 naar 54,9. De Franse inkoopmanagersindex, die vorige maand nog op 49,4 uitkwam, bereikte deze maand met 50,0 het kantelpunt tussen krimp en groei.